Grzybki shimeji to niewielkie grzybki na długich nóżkach. Pochodzą z Azji Wschodniej i tam są niezwykle popularne. Najczęściej występują w wersji białej lub brązowej. Są pyszne, delikatne i można wykorzystać je praktycznie do każdego dania. Dzisiaj pokazuję Wam omlet z grzybami, ale shimeji można podać z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Można je smażyć, gotować, dusić i grillować.
Mają one lekko pikantny, słodkawo-orzechowy smak. Niegotowane, surowe shimeji są nie tylko gorzkie w smaku, ale też pozbawione składników odżywczych i całkowicie nieprzyswajalne dla organizmu. Jednak grzyby po obróbce termicznej zawierają żelazo, cynk, miedź, potas, tiaminę, kwas pantotenowy i ryboflawinę. Są niskokaloryczne i dostarczają sporo roślinnego białka oraz błonnika. Shimeji coraz częściej pojawiają się obok boczniaków zarówno w sklepach, jak i na bazarkach, więc jeśli je spotkacie, wypróbujcie koniecznie.
SKŁADNIKI NA OMLET Z GRZYBAMI SHIMEJI:
- 2 jajka
- garść grzybów shimeji
- 2 łyżki pokruszonego sera wędzonego (np. paneer, twaróg wędzony)
- 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku do podania
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka wybij do miseczki, rozkłóć ze szczyptą soli.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj grzyby, oprósz delikatnie solą i pieprzem, smaż na wolnym ogniu. Dorzuć ser i jeszcze chwilę smaż.
- Wlej jajka, gdy boki zaczną się ścinać, zacznij je podważać widelcem i przechylając delikatnie patelnią wlewaj płynną część pod spód.
- Korzystając z talerza obróć omlet, a po chwili wyłóż na czysty talerz.
- Oprósz pierzem, posyp szczypiorkiem.