Wrzesień zaczynam porządną porcją energii w postaci takiego oto cuda. Koktajl orkiszowy z dodatkiem szpinaku, kiwi i pomarańczy. Możecie wypróbować ten zestaw z innymi mlekami roślinnymi – ciekawa jestem Waszych pomysłów.
Mi najlepiej smakuje taki bardzo zimny, więc składniki przed przygotowaniem koktajlu schładzam w lodówce.
SKŁADNIKI:
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 pomarańcza
- 1 kiwi
- 3/4 szklanki mleka orkiszowego
- do smaku sok wyciśnięty z cytryny
- Pomarańczę przekrój na pół i wyciśnij sok ręczną wyciskarką, tak aby uzyskać sok oraz cząstki owocu.
- Kiwi opłucz pod bieżącą wodą (a nawet do jedzenia nie obieram kiwi ze skórki, w której jest najwięcej witamin).
- Zmiksuj wszystkie składniki, podawaj w szklaneczkach.