KREM Z BAKŁAŻANA I PIECZONYCH WARZYW

Ten krem z bakłażana przygotowywałam na potrzeby trzynastego numeru Magazynu Kocioł. Powstał nieco przez przypadek podczas gotowania innego dania i z rozpędu spod mojej ręki wyszły dwie bakłażanowe zupy. Jest niezwykle prosta do przygotowania a naprawdę przepyszna. Mam nadzieję, że w któryś jesienny dzień wyląduje również na Waszym stole.

SKŁADNIKI:

  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory malinówki
  • 2 cebule
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • do podania świeży tymianek
  1. Warzywa oczyść i opłucz. Bakłażana przekrój wzdłuż i ponacinaj w kratkę miąższ. Paprykę przekrój i suń nasiona, cebulę pokój w grube pióra, pomidory przekrój na pół.
  2. Warzywa ułóż na dużej blaszce, skrop oliwą i oprósz gruboziarnistą solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Piecz około pół godziny.
  3. Lekko przestudź, usuń skórki z papryki i pomidorów, wydrąż miąższ z bakłażana.
  4. Wszystkie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem, dodaj mleko kokosowe i zagotuj.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podaj posypaną świeżym tymiankiem.
Zupa krem z bakłażana i pieczonych warzyw
Zupa krem z bakłażana i pieczonych warzyw

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz