Po przygotowaniu tego dania zaczęłam się zastanawiać, jak powinnam je nazwać. Przepis na takie kluski figuruje w moich starych notatkach jako „leniwe”. Trochę zaczęłam szukać i bardzo się zdziwiłam bo to jednak… nie leniwe. Leniwe to kluski na bazie sera, zdecydowanie bez ziemniaków… Chyba to jednak kopytka, a skoro to kopytka, to czy są to szagówki, jak na kopytka mówi się w rodzinnym domu mojego męża…? Jednak szagówki są tylko z ziemniaków. Więc to chyba po prostu kopytka, lecz czy na pewno – głowy nie dam sobie uciąć. Bardzo zawiłe co do nazwy, proste do wykonania i niezwykle przepyszne. Można podać ze śmietaną, przyrumienioną bułką na maśle, może być na słodko i na słono. U mnie dzisiaj kopytka w pożywnym sosie z boczkiem wędzonym z dodatkiem świeżego szpinaku.
Danie można też zrobić w wersji ekspresowej, wykorzystując gotowe kopytka lub gnocchi.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 20 dkg surowego, wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka słodkiej śmietany(18% -30%)
- 1 duża garść świeżego szpinaku
- 3 żółtka
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
- Boczek pokroić na niewielkie słupki, włożyć na suchą patelnię, następnie smażyć na wolnym ogniu, aż wytopi się tłuszcz.
- Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz roztarty lub posiekany czosnek. Chwilę smażyć na wolnym ogniu, dodać opłukany i osączony szpinak, poczekać aż szpinak zmięknie.
- Wlać śmietanę i doprawić pieprzem. Kiedy wszystko będzie gorące zestawić patelnię z ognia. Do bulgoczącego sosu wlać rozkłócone żółtka, doprawić solą i wymieszać.
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
- 50 dkg ziemniaków
- 50 dkg białego sera
- 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do podsypania stolnicy
- sól do gotowania
- Ziemniaki ugotować i wystudzić.
- Ser i ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Dodać jajka, sól i mąkę, wymieszać i bardzo szybko zagnieść ciasto. Ilość mąki będzie zależna od wilgotności sera i od gatunku ziemniaków. Nie należy jej dawać zbyt dużo, wystarczy tyle, aby można było zagnieść ciasto – większa ilość sprawi, że kluski będą twarde.
- Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu).
- Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
- Gotowe kluski przełożyć do gorącego sosu, delikatnie wymieszać i podawać posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Jeśli uznamy, że całość jest zbyt sucha, można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.
3 komentarze
pysznosci 🙂 uwielbiam szpinak 🙂
bardzo smaczne, ja uwielbiam boczek w kazdej postaci wiec taki tez:) suuper:) uzylam tym razem kani, pychotka!
na Mazowszu kopytka są z gotowanych ziemniaków , a leniwe to obowiązkowo gotowane ziemniaki i ser. muszą być w romby.zwykle podawane na słodko czyli masełko + bułka tarta przysmażona. podoba mi się przepis na leniwe ' na wytrawnie'.