U nas kotlety z indyka rozgościły się na dobre. Kombinuję z dodatkami wykorzystanymi do masy mięsnej i tym razem proponuję Wam takie z nutką paprykową. Kotlety można podać w wersji bardziej tradycyjnej – z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Można też stworzyć taką mega kanapkę na ciepło i podać jako pyszny i zdrowy fast food. Myślę, że indyk w takiej formie zadowoli każdego łasucha.
SKŁADNIKI NA KOTLETY Z INDYKA:
- 50 dkg mięsa z udźca indyczego
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie olej do smażenia
- Paprykę opłucz, cebulę i czosnek obierz.
- Zmiel mięso, paprykę, cebulę i czosnek w maszynce na dużych oczkach.
- Dopraw masę solą oraz pieprzem. Dokładnie wymasuj.
- Formuj sporej wielkości płaskie kotlety (z tej ilości powinny wyjść 4-6 kotletów) i smaż je na patelni grillowej.
DO PODANIA:
- 4-6 bułek
- świeże lub marynowane ogórki
- pomidory
- sos na bazie majonezu
- keczup
- Bułki poprzekrawaj i lekko opiecz.
- Składaj korzystając z ulubionych składników.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Wygląda apetycznie 😉
dziękuję 🙂