Bulgogi to jedno z najstarszych i najsłynniejszych dań kuchni koreańskiej. Jego historia sięga ponad 1000 lat wstecz, do czasów dynastii Goguryeo (I w. p.n.e. – VII w. n.e.), kiedy mięso wołowe marynowano i pieczono nad otwartym ogniem. Nazwa bulgogi dosłownie oznacza „ogień + mięso”, co odnosi się do tradycyjnego sposobu jego przyrządzania czyli grillowania na ogniu. Dawniej było to danie królewskie, a dziś to symbol gościnności i codziennej kuchni koreańskiej, cenione za wyjątkowy balans słodyczy, słoności i umami.
Przygotowanie bulgogów jest szybkie i proste – wystarczy chwila marynowania w mieszance sosu sojowego, czosnku, imbiru i oleju sezamowego, a potem kilka minut na patelni lub grillu. Bez wątpienia najlepiej będą smakować z ryżem oraz kimchi, ale można je podać też z makaronem ryżowym i ulubionymi świeżymi warzywami.
Danie przygotowałam do 49 numeru Magazynu Kocioł, a w nim znajdziecie mnóstwo propozycji na dania z patelni.

SKŁADNIKI:
- ½ kg wołowiny (antrykot, rostbef lub polędwica)
- 1 duża marchewka
- 1 spora cebula
- 2-3 łyżki oleju, do smażenia
- 1-2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
- 2-3 łyżki pokrojonego szczypiorku
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka pasty gochujang
- 3-cm kawałek korzenia imbiru, startego
- 3-4 ząbki czosnku, startego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
DO PODANIA:
- ryż lub makaron ryżowy
- kimchi lub inna ulubiona surówka
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki na marynatę przekładamy do miski, mieszamy. Mięso kroimy w cienkie plastry, następnie przekładamy do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy, wcierając marynatę w mięso, po czym odstawiamy na 1-2 godziny, lub nawet na całą noc.
- Marchewkę i cebulę obieramy, marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie plastry, cebulę kroimy w grube pióra.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, następnie wkładamy mięso i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Dokładamy marchewkę oraz cebulę i smażymy aż warzywa lekko zmiękną, na koniec posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.
- Bulgogi podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym oraz z kimchi.