BULGOGI Z WOŁOWINĄ

Bulgogi z wołowiną

Bulgogi to jedno z najstarszych i najsłynniejszych dań kuchni koreańskiej. Jego historia sięga ponad 1000 lat wstecz, do czasów dynastii Goguryeo (I w. p.n.e. – VII w. n.e.), kiedy mięso wołowe marynowano i pieczono nad otwartym ogniem. Nazwa bulgogi dosłownie oznacza „ogień + mięso”, co odnosi się do tradycyjnego sposobu jego przyrządzania czyli grillowania na ogniu. Dawniej było to danie królewskie, a dziś to symbol gościnności i codziennej kuchni koreańskiej, cenione za wyjątkowy balans słodyczy, słoności i umami.

Przygotowanie bulgogów jest szybkie i proste – wystarczy chwila marynowania w mieszance sosu sojowego, czosnku, imbiru i oleju sezamowego, a potem kilka minut na patelni lub grillu. Bez wątpienia najlepiej będą smakować z ryżem oraz kimchi, ale można je podać też z makaronem ryżowym i ulubionymi świeżymi warzywami.

Danie przygotowałam do 49 numeru Magazynu Kocioł, a w nim znajdziecie mnóstwo propozycji na dania z patelni.

SKŁADNIKI:

  • ½ kg wołowiny (antrykot, rostbef lub polędwica)
  • 1 duża marchewka
  • 1 spora cebula
  • 2-3 łyżki oleju, do smażenia
  • 1-2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
  • 2-3 łyżki pokrojonego szczypiorku

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 3-cm kawałek korzenia imbiru, startego
  • 3-4 ząbki czosnku, startego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

DO PODANIA:

  • ryż lub makaron ryżowy
  • kimchi lub inna ulubiona surówka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki na marynatę przekładamy do miski, mieszamy. Mięso kroimy w cienkie plastry, następnie przekładamy do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy, wcierając marynatę w mięso, po czym odstawiamy na 1-2 godziny, lub nawet na całą noc.
  2. Marchewkę i cebulę obieramy, marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie plastry, cebulę kroimy w grube pióra. 
  3. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, następnie wkładamy mięso i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Dokładamy marchewkę oraz cebulę i smażymy aż warzywa lekko zmiękną, na koniec posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.
  4. Bulgogi podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym oraz z kimchi.

Zobacz także...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *