Zapraszam dzisiaj na pyszny krupnik na gęsich żołądkach – gęsty, pożywny i niezwykle smaczny.
Podróbki gęsie w pożywnej, gęstej zupie. Idealny obiad na zimny dzień, bezsłoneczny dzień. Dobrze ugotowane żołądki wręcz rozpływają się w ustach, kasza nie tylko syci, ale również działa rozgrzewająco na organizm.
W mojej wersji żołądki ugotowane na gotowych kostkach bulionowych, jeśli wolisz – wykorzystaj domowy bulion.
SKŁADNIKI:
- 70 dkg gęsich żołądków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 kostki bulionowe Winiary (dowolny smak, opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- Żołądki opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą dodaj kostki bulionowe i gotuj na wolnym ogniu.
- Gdy żołądki będą „dochodziły” dodaj pokrojone warzywa oraz opłukaną kaszę.
- Gotuj do miękkości warzyw i kaszy. Dopraw do smaku.
Jeden komentarz
ciekawy pomysł na zupę:)