Grillowane rzodkiewki odkryłam dzięki Gosi z bloga Trawka Cytrynowa. Przygotowana do przez nią na wspólną sesję zdjęciową sałatka, kusiła mnie już od dawna. Takie rzodkiewki są rewelacyjne. U mnie rzodkiewki w duecie z rokpolem i tak powstała tarta z rzodkiewkami i serem pleśniowym.
SKŁADNIKI – TARTA Z RZODKIEWKAMI:
SOS:
- 1 łyżka mąki
- 150 ml mleka
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól
- Bazę do sosów wymieszaj z mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
- Pod koniec dodaj śmietankę i dopraw solą.
- Sos przestudź.
PODADTO:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g rokpola lub innego sera z niebieską pleśnią
- pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Rzodkiewki opłucz, osusz i pokrój w plasterki.
- Na patelni grillowej rozgrzej olej i opiecz plasterki rzodkiewek pilnując aby się nie przypaliły.
- Wyłóż ciastem dużą formę do tarty. Możesz też cisto podzielić i wykorzystać mniejsze foremki.
- Na ciasto wylej sos. Rozłóż pokruszony ser oraz plasterki rzodkiewek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz do zrumieniania ciasta, 15-20 minut.


Jeden komentarz
Bardzo interesujący sposób na rzodkiewki 🙂