Skoro weekend to dziś propozycja na grilla i świetna marynata do mięsa. Karkówka z grilla to obok kiełbasy i kaszanki najpopularniejsze danie podczas biesiad obok paleniska. Taka marynata sprawdzi się zarówno do karkówki czy schabu jak i piersi drobiowych. Delikatna, taka w „sam raz”. Marynowanie powinno trwać ok. 12 godzin, jednak jeśli teraz zabierzecie się do pracy – wieczorem będzie można mięsko wrzucić na ruszt – wystarczy kilka godzin.
SKŁADNIKI – KARKÓWKA Z GRILLA:
- 1/2 kg karkówki pokrojonej w plastry
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać pozostałe składniki marynaty.
- Mięso zamarynować przynajmniej ok. 12 godzin, można zostawić na całą noc.
- Piec z obu stron na grillu lub smażyć na patelni grillowej.

Jeden komentarz
pycha:) też mam ochotę na taki konkretny kawał mięsa:)