ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Z SOCZEWICĄ

Zupa śródziemnomorska z soczewicą

Pyszna zupa śródziemnomorska z warzywami i soczewicą, to świetna alternatywa dla ciężkich i zawiesistych tradycyjnych polskich zup. Jest bardzo pożywna i daje na długo uczucie sytości, ale na pewno można ją jeść będąc na diecie.

W tej wersji dodałam odrobinę owoców morza, z których można zrezygnować lub zastąpić je startym serem.

SKŁADNIKI – ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA:

  • 1/2 bulwy fenkułu
  • 1 nieduża cukinia
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki pasty Ajwar, opcjonalnie
  • garść mrożonki owoców morza, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fenkuła i cukinię drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć nożem.
  2. Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, dodać cukinię fenkuła, oprószyć solą i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory z puszki, następnie dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
  3. Soczewicę opłukać, dołożyć do warzyw i zalać 2 szklankami bulionu, następnie dusić do miękkości soczewicy.
  4. Na koniec doprawić pieprzem i ajwarem, dodać owoce morza i na wolnym ogniu gotować około 10 minut.
Zupa śródziemnomorska z soczewicą
Zupa śródziemnomorska z soczewicą

Można podać z grzankami, najlepiej domowymi.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Na codzień jadam dość podobną, dodaję oprócz fenkuła czerwoną paprykę, czasami owoce morza zamieniam na ciecierzycę (w zimie). Na początku gotowania dodaję kminek i ziarna kolendry tłuczone w moździerzu. Z zieleniną i kroplą jogurtu naturalnego smakuje genialnie.

Zostaw komentarz