Pyszna zupa śródziemnomorska z warzywami i soczewicą, to świetna alternatywa dla ciężkich i zawiesistych tradycyjnych polskich zup. Jest bardzo pożywna i daje na długo uczucie sytości, ale na pewno można ją jeść będąc na diecie.
W tej wersji dodałam odrobinę owoców morza, z których można zrezygnować lub zastąpić je startym serem.
SKŁADNIKI – ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA:
- 1/2 bulwy fenkułu
- 1 nieduża cukinia
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 szklanki bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki pasty Ajwar, opcjonalnie
- garść mrożonki owoców morza, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Fenkuła i cukinię drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć nożem.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, dodać cukinię fenkuła, oprószyć solą i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory z puszki, następnie dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
- Soczewicę opłukać, dołożyć do warzyw i zalać 2 szklankami bulionu, następnie dusić do miękkości soczewicy.
- Na koniec doprawić pieprzem i ajwarem, dodać owoce morza i na wolnym ogniu gotować około 10 minut.
Można podać z grzankami, najlepiej domowymi.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
.
2 komentarze
Choć jestem juz po kolacji, to zrobiłam się głodna. Fajna, gęsta zupa. Takie lubię 😛 Pozdrawiamy Tapenda
Na codzień jadam dość podobną, dodaję oprócz fenkuła czerwoną paprykę, czasami owoce morza zamieniam na ciecierzycę (w zimie). Na początku gotowania dodaję kminek i ziarna kolendry tłuczone w moździerzu. Z zieleniną i kroplą jogurtu naturalnego smakuje genialnie.