Dzisiaj przedstawiam pierwszy z przepisów przygotowanych do 26 numeru Magazynu Kocioł. Kurczak pieczony w herbacie to lekka, nieoczywista odsłona tego mięsa. Jeśli będziecie go przygotowywać, to warto zaopatrzyć się w dobrej jakości herbatę. Kurczak świetnie smakuje z gotowanym ryżem. Jeśli szukasz innych przepisów z kurczakiem w roli głównej, zobacz tutaj.
Numer 26 to dwóch bohaterów: czosnek i herbata oraz niesamowita wspólna sesja podczas lepienia pierogów. Znajdziecie też w nim wywiad z Agatą Anioł, relację z Gacjany gdzie produkują chałwę lnianą oraz przesiedleńczą opowieść i trzy dolnośląskie przepisy.
SKŁADNIKI – KURCZAK PIECZONY:
- 8 podudzi z kurczaka
- 1 szklanka mocnego naparu herbaty Earl Grey
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso ponacinaj, natrzyj olejem, oprósz połową łyżeczki soli i pieprzem, następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i odstaw.
- Do rondelka wlej herbatę, sok i miód. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aby zredukować płyn do około 125 ml.
- Połowę glazury odłóż do podania gotowej potrawy, a do reszty dodaj pieprz kajeński, resztę soli oraz słodką paprykę. Wymieszaj.
- Kurczaka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz około 45 minut, co jakiś czas smarując glazurą z przyprawami, na koniec podaj z odłożoną wcześniej glazurą.