Takie spaghetti z owocami morza to najprostszy sposób na wykorzystanie mrożonej mieszanki morskiej. Kilka składników, 15 minut i obiad gotowy. Sukces – dobrej jakości passata, najlepiej z włoskich, mocno dojrzałych pomidorów lub taka zrobiona własnoręcznie, kiedy jest sezon na te warzywa. Zamiast passaty możesz użyć pomidorów z puszki.
W ostatnim czasie dość mocno ograniczyliśmy w naszym jadłospisie mięso. Od czasu do czasu wpadnie jakiś mięsny przepis, jednak spodziewajcie się więcej dań wege. Ryby i owoce morza zostają, bo bez nich nie wyobrażamy sobie życia.
SKŁADNIKI NA SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA:
- 500 g mrożonej mieszanki morskiej
- 500 ml passatty pomidorowej
- 2-3 średniej wielkości szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 5 łyżek oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
DO PODANIA:
- ugotowany makaron spaghetti (zwykły lub pełnoziarnisty)
- natka pietruszki
- opcjonalnie tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę szalotkę i czosnek obierz, posiekaj.
- Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem, oprósz solą. Smaż na małym ogniu do zeszklenia, następnie dodaj passatę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Smaż co jakiś czas mieszając, aby odparował prawie cały płyn, na koniec dodaj owoce morza, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś 5-10 minut.
- Podawaj z ugotowanym makaronem, posypane natką pietruszki. Opcjonalnie możesz podać tarty parmezan.