KULEBIAK Z KASZĄ, KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą

Kolejny z przepisów z ostatniego numeru Magazynu Kocioł. Tym razem, przepis na czasie – pochodzący z kresów, kulebiak z kaszą gryczaną, kapustą i ziemniakami.

Kulebiak z kaszą świetnie smakuje z czystym wigilijnym barszczem, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można też podać go z zupą grzybową.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej
  • sól, pieprz

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

  1. Ugotuj oddzielnie: kaszę, ziemniaki i odciśniętą, pokrojoną kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo, bardzo kwaśna, możesz ją lekko opłukać.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, oprósz solą i podsmaż na oleju.
  3. Ziemniaki rozgnieć widelcem, wymieszaj z kaszą, kapustą i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. 

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Jajko rozkłóć i odstaw. Pozostałe składniki wyrób na gładkie elastyczne ciasto. Odstaw na 10 minut.
  2. Ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Oderwij kawałek, z którego przygotujesz ozdoby. Resztę podziel na dwie części.
  3. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o szerokości blaszki.
  4. Na ciasto wyłóż farsz i zawiń dwie rolad. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem, udekoruj ozdobami i posmaruj jajkiem.
  5. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą

Inne przepisy na wigilię znajdziesz tutaj.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz