Kolejny z przepisów z ostatniego numeru Magazynu Kocioł. Tym razem, przepis na czasie – pochodzący z kresów, kulebiak z kaszą gryczaną, kapustą i ziemniakami.
Kulebiak z kaszą świetnie smakuje z czystym wigilijnym barszczem, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można też podać go z zupą grzybową.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g kaszy gryczanej niepalonej
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- olej
- sól, pieprz
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
- Ugotuj oddzielnie: kaszę, ziemniaki i odciśniętą, pokrojoną kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo, bardzo kwaśna, możesz ją lekko opłukać.
- Cebulę pokrój w kostkę, oprósz solą i podsmaż na oleju.
- Ziemniaki rozgnieć widelcem, wymieszaj z kaszą, kapustą i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Jajko rozkłóć i odstaw. Pozostałe składniki wyrób na gładkie elastyczne ciasto. Odstaw na 10 minut.
- Ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Oderwij kawałek, z którego przygotujesz ozdoby. Resztę podziel na dwie części.
- Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o szerokości blaszki.
- Na ciasto wyłóż farsz i zawiń dwie rolad. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem, udekoruj ozdobami i posmaruj jajkiem.
- Piecz 20 minut w temperaturze 200°C, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Inne przepisy na wigilię znajdziesz tutaj.