LABNEH MARYNOWANY

Labneh marynowany

Labneh to przepyszny serek, który powstaje po odsączeniu jogurtu naturalnego. Jest bardzo popularny na Bliskim Wschodzie oraz kuchniach krajów basenu Morza Śródziemnego. Podaje się go z różnymi dodatkami zarówno w wersji słonej jak i słodkiej. W naszych warunkach idealnym do tego celu będzie jogurt naturalny typu greckiego, chociaż można również wykorzystać zwykły jogurt – ważne aby był to jogurt, który nie zawiera dodatków typu żelatyna czy jakiekolwiek inne zagęszczacze.

Ja zakochałam się w tym serku, a dzisiaj propozycja na labneh marynowany w smakowej oliwie

SKŁADNIKI NA LABNEH MARYNOWANY:

  • 1/2 kg greckiego jogurtu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 1/2 – 3/4 szklanki Oleju Kujawskiego: Pomidory, czosnek i bazylia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt wymieszać z solą, przełożyć na gazę lub bawełnianą ściereczkę, związać rogi i powiesić nad miseczką, tak aby z jogurtu mogła odciekać serwatka. Można też zawinięty w ściereczkę jogurt ułożyć na sicie, przykryć deseczką lub talerzykiem i czymś obciążyć. Odciekanie potrwa jakieś 2-3 dni. Z jogurtu powinien powstać serek.
  2. Serek ewentualnie doprawić solą. Z twarożku utoczyć kuleczki, ułożyć je na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym (jeszcze oddadzą płyn) i pozostawić na kilka godzin w lodówce, aby lekko obeschły.
  3. Kuleczki ułożyć w słoiku, dodać czosnek i zalać olejem, następnie zamknąć i odstawić na kilka dni do lodówki.
  4. Takie marynowane kuleczki można wykorzystać w sałatkach, podać z grzankami, można też podać z innymi bliskowschodnimi przekąskami. Serowe kuleczki podawać razem z olejem, w którym się marynowały.
Labneh marynowany
Labneh marynowany

Przepis na labneh marynowany bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz