FAWORKI TRADYCYJNE OD DISSLOWEJ

Faworki

Obiecywałam sobie w tym roku czekać do czwartku. Jednak nie da się. Gdzie się człowiek nie obejrzy wszędzie je widać. Więc Tłusty Czwartek zaczynamy już dzisiaj. Tradycyjny przepis na smażone faworki z książki „Jak gotować” Marii Disslowej.

Zresztą zobaczcie sami.

SKŁADNIKI NA FAWORKI:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 kieliszek rumu
  • 6 dkg masła
  • 6 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 1/2-3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody
  • mielony cukier waniliowy lub zwykły cukier puder
  • mąka do podsypywania
  • smalec lub olej do smażenia*

* jeśli olej to koniecznie rzepakowy – ma on najwyższą temperaturę rozkładu (tzw. punkt dymienia)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z posiekanym masłem, dodać jajka, cukier, rum i sól (no ja tutaj jeszcze sypnęłam sodą). Śmietanę należy dodawać stopniowo, zagniatając ciasto – powinno być troszkę rzadsze niż ciasto na pierogi.
  2. Ciasto porcjami wałkować na grubość ok. 2 mm. Kroić paski o szerokości 2 cm i długości 8-10 cm,  w środku lekko ponacinać. Przewlekać jeden koniec przez nacięcie.
  3. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Aby sprawdzić czy tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę należy wrzucić mały kawałek ciasta i sprawdzić czy będzie się rumienił.
  4. Gotowe faworki posypać zmielonym cukrem waniliowym lub cukrem pudrem
Przepis na faworki według Disslowej
Przepis na faworki według Disslowej

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Właśnie zrobiłam,wyszły super,nie miałam rumu więc dałam odrobinę olejku rumowego polecam i pozdrawiam.

Zostaw komentarz