Ten napój zwrócił moją uwagę na blogu Agos. Bardzo spodobało mi się to połączenie kawy, mleka i alkoholu z aromatycznymi przyprawami. Cola de mono czyli Małpi ogon to tradycyjny likier świąteczny pijany w Chile w okresie bożonarodzeniowym. Przygotowuje się go z mocnej kawy, mleka, przypraw (goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia) oraz z alkoholu. W oryginale dodaje się lokalną wódkę – aguardiente.
Przepis wg Agos z moimi zmianami.
SKŁADNIKI LIKIER ŚWIĄTECZNY MAŁPI OGON:
- 6 goździków
- 2 laski cynamonu
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki mocnego espresso
- 2 litry mleka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 200 ml wódki
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka wrzucić goździki, cynamon, gałkę muszkatołową oraz skórki.
- Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut. Przecedzić przez drobne sitko.
- W większym garnku podgrzać mleko z kawą oraz cukrem – cukier musi się rozpuścić.
- Do mleka dodać wodę z rondelka.
- Wystudzić, dodać wódkę, przelać do butelek i mocno schłodzić.
Zobacz inne przepisy na napoje z procentami.
4 komentarze
ale aromatycznie 🙂
Idealny dla mnie. Na pewno pachnie nieziemsko 🙂
oj, pachnie…
Wyobraziłam sobie smak,zapach i odpłynęłam:)