Bardzo, bardzo wilgotne ciasto czekoladowe. Bez mąki pszennej, bez cukru, słodzone miodem, z olejem rzepakowym – brownie z dynią.
SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNIĄ:
- 1/2 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki oleju
- 8 łyżek miodu
- 20 dkg mielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jaja
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię ugotować na parze – powinna być miękka.
- Do gorącej dyni dodać połamaną w kostkę czekoladę, olej oraz miód, a następnie zmiksować w kubku miksującym lub rozdrobnić blenderem. Przestudzić.
- Jaja ubić, dodać mus dyniowo-czekoladowy a także suche składniki: zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- Dokładnie wymieszać i masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40-45 minut.
Zobacz też inne propozycje na ciasta z czekoladą.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
10 komentarzy
bardzo ciekawy przepsis , moze wkrótce to upiekę ??
jaka blaszka?
20×25
doskonałe są ciasta w których zamiast mąki są migdały lub orzech 🙂
Zrobie na pewno:-)
Ciasto wychodzi bardzo smaczna i ma niesamowity smak. Polecam zdecydowanie.
Judyto, cieszę się, że Ci smakowało…
a można wiedzieć ile wychodzi tego przecieru z dyni, bo niestety dynia dyni nierówna i różnie wychodzi
ponawiam pytanie co do ilości dyni … ile ma jej być już po ugotowaniu na parze?
ma być pół kilograma świeżego