Tort egipski – piękny i smaczny. Połączenie smaku prażonych orzechów laskowych i karmelu z delikatnymi masami: maślano-budyniową oraz bitą śmietaną. Tort naprawdę zachwyca i smakiem i wyglądem.
Pierwszy raz zobaczyłam go na Moich Wypiekach. Potem kilka razy spotkałam się z tym przepisem na różnych chorwackich i serbskich serwisach kulinarnych zarówno w formie tortu jak i zwykłego ciasta. Ten mój jest taką wypadkową różnych przepisów dostosowaną do moich potrzeb.
Tort na 40 urodziny mojego męża…
SKŁADNIKI NA TORT EGIPSKI:
NA CIASTO:
przepis na jeden blat, trzeba upiec 3 sztuki
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- 7 dkg mielonych orzechów laskowych
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać orzechy oraz mąkę i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do tortownicy (u mnie 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
MASA BUDYNIOWA:
- 12 żółtek
- 12 łyżek cukru
- 9,5 łyżki mąki pszennej
- 720 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 30 dkg miękkiego masła
- Żółtka, mąkę i oba cukry dokładnie zmiksować ze szklanką mleka tak aby nie było grudek.
- Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem, następnie wlać żółtka z cukrem i cały czas mieszając ugotować budyń. Ostudzić.
- Masło utrzeć na puch, miksować nadal i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
MASA GRYLAŻOWA:
- 500 ml śmietany kremówki
- 20 dkg orzechów laskowych
- 30 dkg cukru
- 2 łyżki cukru
- ewentualnie usztywniacz do bitej śmietany
- Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, następnie wystudzić i potem rozdrobnić.
- Cukier stopić na niedużej patelni, aż całkowicie się rozpuści. Należy bardzo uważać bo jest on bardzo gorący.
- Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.
- Część karmelu można wykorzystać na przygotowanie ozdób. Takie esy-floresy bardzo łatwo można potem przenieść na gotowy tort.
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, a na koniec dodać orzechy i pokruszony karmel, wymieszać.
ZŁOŻENIE:
Ciasto, masa budyniowa, masa grylażowa, ciasto, masa budyniowa, masa grylażowa i ciasto, masa budyniowa i na koniec masa grylażowa. Część masy budyniowej wykorzystać na posmarowanie boków tortu.
Schłodzić.
Ozdoby karmelowe najlepiej dodać przed podaniem.
11 komentarzy
ten torcik musi mieć nieziemski smak ,wygląda przepysznie <3
Mało spotykany przepis, pewni pyszniutki jest.
świetne ciacho i właśnie takie lubię mokre z masą i orzechami:)super,jutro biegnę do Lidla po potrzebne składniki i piekę:)
Naprawdę wywołał u mnie nadaktywność ślinianek. Wspaniały!
muszę przyznać,że powalił nas i naszych gości na kolana – prawdę mówiąc wymyślam na jaką okazję upiec go w najbliższym czasie
Tort jest pyszny:) robiłam go na urodziny męża, nie myślałam, że tak nam zasmakuje. wszyscy sie zajadali.
Bardzo się cieszę, że smakował…
Nie wiem dlaczego, ale mi wychodzi bardzo cienkie ciasto. Piekę w białej tortownicy średnica 30 cm, według tego przepisu i coś nie tak.Jakie grube powinny być blaty?
moja tortownica ma 28 cm średnicy, blaty nie są zbyt wysokie – każdy ma ok 1,5 cm wysokości – pieczesz trzy sztuki
Dziękuję za odpowiedź. Moje blaty są najwyżej centymetrowe. Może za wysoka temperatura( 180), albo powinnam piec na termoobiegu?
moim zdaniem może mieć wpływ różnica w średnicy tortownic