Dzisiaj całkowicie autorski przepis po przeglądzie lodówki i spiżarki. Była chęć za czymś takim trochę mięsnym, trochę warzywnym, a do tego lekkim i aromatycznym i z pewnością się udało. Makaron z dynią i kurczakiem oraz suszonymi podgrzybkami. U mnie proporcje wynikły z przeglądu zapasów, Wy możecie poeksperymentować…
SKŁADNIKI – MAKARON Z DYNIĄ I KURCZAKIEM:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 70 dkg dyni Butternut*
- 1 cebula
- 3-4 ząbków czosnku
- 1 szklanka słodkiej śmietany 18%
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 30-40 dkg makaronu tagliatelle (lub innego)
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w centymetrową kostkę, grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię obrać, następnie pokroić tak jak kurczaka.
- Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną pierś i cebulę, oprószyć solą, następnie obsmażyć na złoto.
- Dodać połowę pokrojonej dyni oraz grzyby i smażyć na wolnym ogniu około 15 minut.
- Pozostałą dynię zmiksować z czosnkiem, śmietaną oraz 1/2 szklanki wody, mus przelać na patelnię, następnie gotować na małym ogniu około 30-40 minut.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu i na koniec połączyć z sosem dyniowym.

* Jeśli chcesz poczytać o różnych rodzajach dyni zajrzyj do wpisu o Festiwalu Dyni 2012 u Bei – kompendium wiedzy o tym warzywie, naprawdę doskonale opisane gatunki wraz ze zdjęciami.
5 komentarzy
Jaki fajny makaronik
Wygląda bardzo apetycznie – i chociaż nie jestem fanką dyni chetnie bym spróbowała takiego dania 🙂
Pozdrawiam!!!
Piękne i pyszne 🙂
Obiadek wygląda przepysznie, no i zdjęcia super – jak zawsze 🙂
Prosty i inspirujący. Zamierzam go wypróbować w wydaniu bez dyni – jakoś do mnie nie przemawia 😉