Dzisiaj buraki w wersji bardziej wykwintnej. Takie małe urozmaicenie standardowej wersji sałatki z cebulką wzbogacone o słodkawo-kwaskowy smak ziarenek granatu. Buraczki zostały upieczone w piekarniku i bardzo do tego Was zachęcam. Można je oczywiście ugotować, jednak te pieczone po pierwsze mają niesamowicie intensywny smak, a po drugie wszystko co w nich najlepsze zostaje w środku. Nie ukrywajmy – przy gotowaniu spora część tych skarbów razem z wodą wędruje po prostu do kanalizacji. Zapraszam więc na pieczone buraki z granatem i cebulką jako dodatek warzywny do obiadu.
SKŁADNIKI NA PIECZONE BURAKI Z GRANATEM:
- 1/2 kg buraków
- 1 cebula
- 1 granat
- sól
- pół cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Buraki upiec w piekarniku*, następnie ostudzić i zimne zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i trochę ją pognieść ręką, dzięki czemu cebulka będzie delikatniejsza w smaku.
- Owoc granatu przepołowić i wydłubać ziarenka, następnie wszystkie składniki połączyć, wymieszać i doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
* Pieczenie buraków jest niezwykle proste. Wystarczy je dokładnie umyć, potem każdego buraka owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni C od 45 do 60 minut w zależności od wielkości. Pieczenie małej ilości buraków ma jedną sporą wadę – trwa to dość długo i jest to mało ekonomiczne. Ja staram się połączyć tę czynność z pieczeniem chleba.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.