GĘŚ PIECZONA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Gęś pojawiła się w naszej kuchni w tym roku. Piekłam ją dwukrotnie w całości, taką natartą przyprawami, bez zbędnych dodatków. Potem dwukrotnie przygotowywałam pierś gęsią. Pokochaliśmy to mięso. Jest niezwykle smaczne i wyjątkowo zdrowe. Gęś pieczona to prosty sposób na smaczny, zdrowy obiad.

Podczas pieczenia z gęsi wytapia się olbrzymia ilość tłuszczu, który skrzętnie małą chocheleką odlewałam prosto do zlewu. Jednak kiedy dowiedziałam się o cudownych właściwościach tłuszczu gęsiego, nie marnuje się już kompletnie nic. Taki tłuszcz jest świetnym dodatkiem do praktycznie wszystkiego. Smalczyk gęsi z cebulką jest cudownym dodatkiem do domowego pieczywa. Smalcu z gęsi używamy też do smażenia jajecznicy.

Ten przepis stworzyłam zainspirowana propozycją pani Izabeli Kujawy z restauracji Stara Apteka w Inowrocławiu zamieszczoną na stronie poświęconej V edycji akcji „Gęsina na św. Marcina”. Oryginalny przepis i wiele innych pomysłów na gęsinę znajdziecie tutaj.

Ja z mojej gęsi (tuszka plus podroby) przygotowałam danie główne wystarczające na dwa dni, pyszny pasztet, bulion oraz sporą ilość smalcu.

SKŁADNIKI:

  • 1 gęś (ok. 4-5 kg)
  • 3 cebule
  • pół główki czosnku
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  1. Gęś opłucz i mocz przez około godzinę w wodzie. Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  2. Odetnij skrzydła i szyję – z nich można przygotować bulion, o którym napiszę innym razem. Odetnij kawałek skóry wraz z tłuszczem znajdujący się przy piersiach. Skórę z tłuszczem drobno posiekaj lub zmiel w maszynce i wysmaż wolnym ogniu. Na patelni pozostaw 4-5 łyżek tłuszczu, resztę zlej do słoiczka lub miseczki.
  3. Tuszkę natrzyj na zewnątrz i w środku pieprzem, solą oraz majerankiem. Odstaw na godzinę.
  4. Gęś przełóż do gęsiarki (ewentualnie dużego naczynia do zapiekania) lub zamknij w rękawie do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez 2 godziny co pół godziny obracając tuszkę.
  5. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w grubszą kostkę, czosnek posiekaj. Cebulę podsmaż na tłuszczu pozostawionym na patelni – powinna ładnie się zeszklić. Dodaj czosnek i chwilę razem smaż.
  6. Kapustę odciśnij, pokrój, zalej szklanką wrzątku i gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty. Dodaj podsmażoną cebulę i duś na wolnym ogniu do miękkości kapusty.
  7. Gęś wyjmij z piekarnika. Odlej tłuszcz, którego wytapia się naprawdę bardzo dużo.
  8. Tuszkę podziel na porcje. Na blaszkę wyłóż kapustę, na niej ułóż kawałki gęsiny. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. pół godziny.

Danie podaj z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Gęś pieczona smakować będzie też z pieczonymi ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

    1. pod skosem – bez problemów weszła. Zmieściła się do woreczka do pieczenia dużych porcji z Jana Niezbędnego.

      Kupiłam ją w Tesco

Zostaw komentarz