Z tym prostym, ale jakże atrakcyjnym sposobem pieczenia ziemniaków spotkałam się tutaj. Mogą być uzupełnieniem zwykłego obiadu, ale też sprawdzą się na bardziej wystawną okazję. Te pieczone ziemniaki są nie tylko piękne ale i wyśmienicie smakują.
SKŁADNIKI – PIECZONE ZIEMNIAKI:
- 1,5 kg ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki umyć i obrać. Przekroić każdego wzdłuż na połowę i potem ponacinać tworząc plasterki. Nacięcia powinny być w miarę głębokie, jednak należy uważać, żeby nie rozciąć ich do końca.
- Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z oliwą. Miksturą smarować ziemniaki, również w nacięciach. Moja córka praktykuje moczenie każdej połówki.
- Ziemniaki ułożyć w blaszce nacięciami do góry (można dodatkowo posypać je ulubionymi ziołami).
- Piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
- Ziemniaki można przygotować wcześniej, jednak samo smarowanie oliwą należy wykonać tuż przed wstawieniem do piekarnika. To dość ważne, w przeciwnym przypadku ziemniaki puszczą płyn i już nie upieką się tak ładnie jak takie smarowane przed samym pieczeniem.
Jeśli szukasz innych przepisów z ziemniakami w roli głównej zapraszam tutaj.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
Hmm… ostatnio widziałam te ziemniaczki na jakimś innym blogu, ale te tutaj dopełniły czary łakomstwa 😉 Chyba czas je wyprodukować 🙂
Bardzo fajny pomysł, niby zwykłe ziemniaczki, a wyglądają charakternie 😀
Genialne i jak pięknie wyglądają!
Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
Pieczone ziemniaczki są pyszne 🙂 zwłaszcza z kociołka, pieczone w ognisku
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-zeliwny-farmcook-p-744.html
🙂