Dzisiaj przedstawiam Wam nowość w mojej kuchni – makaron z kurkami. Grzyby w moim domu rodzinnym jadało się w różnych postaciach. Świeże, smażone podane w śmietanie lub przygotowane na okres zimowy – suszone lub marynowane. Te bardzo popularne: podgrzybki, prawdziwki czy kozaki oraz moje ulubione maślaki. Kanie, niektórym znane jako sowy przygotowane ja kotlet schabowy – przepyszne, choć teraz sama boję się je przygotowywać. Opieńki – rewelacyjna zapiekanka przygotowywana przez moją mamę oraz w postaci kiszonej, do której przekonałam się dopiero w ostatnim czasie.
Jedynym grzybem, z którym nie mam praktycznie żadnych wspomnień to kurka. Pamiętam, że kiedyś jadłam jajecznicę z kurkami i jakoś nie przypadła mi do gustu. Jednak od jakiegoś czasu kurki zaczęły za mną chodzić. Jedynym mankamentem tych grzybów to ich oczyszczenie. Jednak warto się potrudzić – naprawdę warto!!!
SKŁADNIKI NA MAKARON Z KURKAMI:
- 500 g kurek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 250 g serka mascarpone
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 300 g ulubionego makaronu
- 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Oczyścić kurki, najlepiej jest to zrobić pędzelkiem – to niestety najbardziej żmudna część przygotowania.
- W tym czasie ugotować makaron. Nie wylewajcie wody z gotowania makaronu – jeśli sos będzie zbyt gęsty, idealnie się sprawdzi właśnie woda w której przed chwilę ugotowaliście makaron.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i masło, zeszklić oprószoną solą cebulę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć, na koniec dodać kurki i smażyć razem 5-6 minut.
- Do grzybów dodać mascarpone, dusić jeszcze kilka minut, następnie doprawić solą i pieprzem, na koniec wsypać natkę.
- Do sosu dodać makaron, wymieszać i podawać.
2 komentarze
mmm… sezon kurkowy to coś wspaniałego! sama nie robię, ale zajadam sie u Babci takimi rozkosznymi daniami. u niej zawsze są leniwe z kurkami w śmietanie :]
<3 kurki 🙂