To jeden z dwunastu przepisów, które znalazły się w broszurze Obiady na 4 pory roku wydrukowanej wspólnie z Biurem Promocji Miasta Wrocławia. Ta mini książeczka to cztery obiadowe propozycje na przystawkę, danie główne oraz deser przygotowane przez blogerów współpracujących z Dolnośląskim Magazynem Kulinarnym KOCIOŁ.
Broszura to pierwsze nasze dziecko, które zostało oddane do druku. Możemy pochwalić się przepięknymi zdjęciami i pomysłowymi przepisami. Wśród nich znajdziecie między innymi: Sałatkę z pieczonych rzodkiewek, Kaszę ze szparagami, Chłodnik z ogórka i awokado, Zupę rybną, Pstrąga pieczonego w papierze czy Pierogi z kaszanką i konfiturą cebulową.
Czy wystarczająco zareklamowałam Wam nasze Obiady na 4 pory roku? Jeszcze dziś poszukajcie nas na Kotłowym stoisku i całkowicie za darmo odbierzcie książeczkę, a przy okazji poznajcie drużynę Magazynu KOCIOŁ. Stoimy obok fontanny na wrocławskim Rynku.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g pleśniowego sera koziego
- 200 g młodych buraków
- 2 szalotki
- 1 łyżka regionalnego miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Ocet wymieszaj z miodem.
- Buraczki dokładnie umyj, szalotkę obierz. Warzywa pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Buraki rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką octu i miodu.
- Wstaw na pięć minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
- Ciasto francuskie pokrój na porcje.
- Na każdym płacie ciasta francuskiego ułóż po kilka plasterków buraczków i nieco szalotki.
- Wierzch posyp drobno pokrojonym serem.
- Piecz około 15 minut w temperaturze 220°C.
- Tartaletki możesz podać na ciepło lub jako zimną przekąskę.
Jeden komentarz
Wygląda to znakomicie! Bardzo ciekawy przepis.WIdać udane danie;))