TYSIĄC DNI W TOSKANII

To nie jest książka kucharska, choć znajdziecie w niej kilka przepisów. To poetyczna opowieść o amerykance, która trafiła do Włoch, zamieszkała tam i pokochała ten kraj.

Książek Marleny de Blasi opisujących jej miłość do Italii jest więcej. Ta jest drugą częścią po “Tysiącu dni w Wenecji” i opisuje okres kiedy wraz ze swoim mężem przeprowadzają się z Wenecji i osiadają w Toskanii w San Casciano dei Bagni.

Marlena de Blasi – pisarka, dziennikarka, krytyk i konultant kulinarny. Z pochodzenia jest Amerykanką, od kilkunastu lat mieszka we Włoszech. Jest autorką dwóch książek kulinarnych opisujących włoskie smaki. Razem z mężem Fernandem zajmują się organizacją wycieczek kulinarnych po Toskanii i Umbrii.To może nie jest wielka literatura, ale czyta się tę autorkę niezwykle przyjemnie. Jej opisy ukazują wielką miłość, ale też szacunek do miejsca w jakim przyszło jej żyć. Próby poszukiwania i zrozumienia różnych praktyk i tradycji towarzyszących mieszkańcom. Cudownie opisane zbiory winogron i już przedstawiane przeze mnie poszukiwania kasztanów. Dzięki tej książce można zakochać się w Toskanii, można zacząć pragnąć do niej się przeprowadzić.


Tysiąc dni w Toskanii

Autor: Marlena de Blasi

Wydawnictwo Literackie 2009

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz