NERKI CIELĘCE NA GRZANCE

Nerki cielęce na grzance

Nerki cielęce… Wiem, że ten przepis, ba nawet sam składnik wystraszy niektórych z Was. Podroby to takie mało popularne części, których wielu z Was nie toleruje, no może ewentualnie drobiową wątróbkę. Jednak w moim rodzinnym domu jadało się wszystko co natura dawała i niektóre z potraw na bazie podróbek są moimi ulubionymi smakami z dzieciństwa. Przez to, że w podobny sposób sama gotuję również moje dzieci są nauczone, że nie świnka to nie tylko schab i karkówka. Pierogi z płuckami to danie bez którego moja rodzina nie wyobraża sobie kuchni, za ozorki w sosie chrzanowym ja oddam każdy inny kawałek mięsiwa.

Z nerkami cielęcymi miałam do czynienia po raz pierwszy. Prawdę mówiąc zdziwił mnie ich wygląd, tak bardzo inny od nerek wieprzowych. W smaku były dużo delikatniejsze, a podsmażone z cebulką oraz pieczarkami i podane na grzankach smakowały wybornie.

SKŁADNIKI NA NERKI CIELĘCE:

  • 4 nerki cielęce
  • 20 dkg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • sól
  • kilka kromek chleba lub bułki na grzanki
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz czosnek, który razem z tymiankiem, pieprzem oraz połową łyżeczki soli utrzyj w moździerzu.
  2. Nerki zalej wodą i ostaw na godzinę, następnie z nerek dokładnie usuń biały tłuszcz, podziel na cząstki i osącz na sitku. Do nerek dodaj roztarty z przyprawami czosnek, wymieszaj i odstaw przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na noc.
  3. Obierz pieczarki i cebulę, pieczarki pokrój w ćwiartki, a cebulę w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, oprósz ją solą i smaż na wolnym ogniu do zeszklenia. Następnie dodaj nerki oraz pieczarki i smaż do ładnego zrumienienia co jakiś czas mieszając.
  5. Opiecz chleb lub bułki, na przygotowane grzanki rozłóż podsmażone nerki, od razu podaj.
Nerki cielęce na grzance

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz