Nerki cielęce… Wiem, że ten przepis, ba nawet sam składnik wystraszy niektórych z Was. Podroby to takie mało popularne części, których wielu z Was nie toleruje, no może ewentualnie drobiową wątróbkę. Jednak w moim rodzinnym domu jadało się wszystko co natura dawała i niektóre z potraw na bazie podróbek są moimi ulubionymi smakami z dzieciństwa. Przez to, że w podobny sposób sama gotuję również moje dzieci są nauczone, że nie świnka to nie tylko schab i karkówka. Pierogi z płuckami to danie bez którego moja rodzina nie wyobraża sobie kuchni, za ozorki w sosie chrzanowym ja oddam każdy inny kawałek mięsiwa.
Z nerkami cielęcymi miałam do czynienia po raz pierwszy. Prawdę mówiąc zdziwił mnie ich wygląd, tak bardzo inny od nerek wieprzowych. W smaku były dużo delikatniejsze, a podsmażone z cebulką oraz pieczarkami i podane na grzankach smakowały wybornie.
SKŁADNIKI NA NERKI CIELĘCE:
- 4 nerki cielęce
- 20 dkg małych pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
- sól
- kilka kromek chleba lub bułki na grzanki
- olej
PRZYGOTOWANIE:
- Obierz czosnek, który razem z tymiankiem, pieprzem oraz połową łyżeczki soli utrzyj w moździerzu.
- Nerki zalej wodą i ostaw na godzinę, następnie z nerek dokładnie usuń biały tłuszcz, podziel na cząstki i osącz na sitku. Do nerek dodaj roztarty z przyprawami czosnek, wymieszaj i odstaw przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na noc.
- Obierz pieczarki i cebulę, pieczarki pokrój w ćwiartki, a cebulę w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, oprósz ją solą i smaż na wolnym ogniu do zeszklenia. Następnie dodaj nerki oraz pieczarki i smaż do ładnego zrumienienia co jakiś czas mieszając.
- Opiecz chleb lub bułki, na przygotowane grzanki rozłóż podsmażone nerki, od razu podaj.
Jeden komentarz
oj nie wiem czy bym zjadła coś takiego ale plus duży za pomysł:)