Ozorki w sosie chrzanowym to jedno z najlepszych wspomnień z domu rodzinnego. No cóż… pewnie nie namówię kogoś kto ma w głowie, że to jest feee, ale myślę, że gdyby dane mu było spróbować, zmieniłby zdanie. Wiem to, bo widziałam takie „zakochanie się” w ozorkach mojej koleżanki. Ozorki to delikatne mięsko o niepowtarzalnym smaku, a idealnym dopełnieniem jest sos chrzanowy na bazie majonezu i jogurtu lub śmietany.
SKŁADNIKI NA OZORKI W SOSIE CHRZANOWYM:
- 1-1,5 kg ozorków*
- bulion lub rosołki/vegeta
- po kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego
* Do sporządzenia potrawy nadają się zarówno ozory wieprzowe, cielęce jak i wołowe. Według mnie wołowy ma najlepszy smak, jednak dość długo się gotuje.
SKŁADNIKI NA SOS CHRZANOWY:
- 1 szklanka majonezu
- 1 szklanka jogurtu typu greckiego
- chrzan tarty, do smaku
- sól, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Ozorki należy dokładne umyć (ja namaczam je na jakieś pół godziny w wodzie i dopiero wtedy myję). Następnie odciąć gruczoły ślinowe i tłuszcz.
- W dużym garnku zagotować bulion (wodę z rosołkami lub vegetą), dodać listki oraz ziele angielskie. Do gotującej się wody włożyć ozorki i gotować je do miękkości (2 – 4 godziny w zależności od wielkości i od rodzaju mięsa).
- Ozory obrać ze skóry (najłatwiej obierają się ciepłe, wyjęte prosto z wywaru), następnie pokroić na plastry grubości około 1,5 cm i ułożyć na głębokim półmisku.
- Wymieszać składniki sosu chrzanowego, zalać nim ozorki, a gotowe danie podawać po schłodzeniu.
5 komentarzy
pyszne!
bardzo lubię ozorki.
ale w takiej wypasionej wersji jeszcze nie
jadłam ;]
Będzie mi miło jeśli weźmiesz udział w zabawie blogowej.
Przygotowałam wg przepisu,dodałam jeszcze jajka na twardo,jest smacznie,dziekuje
a co robisz z tym wywarem po ozorkach, można zrobić soso, albo zupę?
zawsze wylewałam ten wywar, ale nie mówię, że nie można czegoś z nim zrobić.
Jeśli się zdecydujesz, daj znać jak wyszło