Łosoś w formie burgerów lub jak ktoś woli kotletów już był. Tym razem proponuję Wam zestaw obłędnie smakujący: pyszne burgery z łososia podane z sosem szparagowo-serowym, na bazie moich ukochanych białych szparagów. Burgery podaj z ulubionymi warzywami ugotowanymi na parze i ciepłym sosem.
SKŁADNIKI NA BURGERY Z ŁOSOSIA:
- 50 dkg filetu z łososia bez skóry
- 1 cebula
- sól, świeżo mielony pieprz
- odrobina oleju do posmarowania patelni
- Łososia zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekaj.
- Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, następnie dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec formuj płaskie kotlety i smaż na patelni grillowej z obu stron.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 50 dkg białych szparagów
- 2 łyżki masła
- 10 dkg wyrazistych w smaku serów (u mnie mieszanka peccorrino, bursztyna i rokpola)
- sól, świeżo mielony pieprz
- Szparagi dokładnie obierz, odetnij końcówki. Zalej niewielką ilością osolonej wody i gotuj do miękkości.
- Dodaj masło i zmiksuj blenderem, następnie dodaj starte sery i dokładniej wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Ubóstwiam łososia. Ale takich burgerów jeszcze nie jadłam, porywam przepis 😉