Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Bez wątpienia można podać go praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do ryżu czy do mięsa. Jak dla nas, to idealny dodatek do grillowanego mięsa lub kiełbasy. Dziś podam wersję na chutney z pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki. Zielona papryka rewelacyjnie kontrastuje z czerwonym kolorem całości.
SKŁADNIKI NA CHUTNEY Z POMIDORÓW:
- 3 kg pomidorów
- 1 1/2 kg jabłek
- 4 duże lub 6 mniejszych cebule
- 2 cm kawałek świeżego imbiru, można pominąć
- cała główka czosnku, można dać mniej
- 1/4 szklanki octu winnego
- 4 zielone papryki
- oliwa z oliwek do podsmażenia papryki
- sól i cukier, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
- Paprykę pokroić w niewielką kostkę, następnie podsmażyć na oliwie doprawiając delikatnie solą, odstawić.
- Pomidory przelać wrzątkiem i obrać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.
- Cebulę, czosnek i imbir obrać, następnie cebulę pokroić na ósemki, czosnek i imbir posiekać.
- Wszystkie warzywa oraz jabłka poza papryką włożyć do sporego garnka i gotować na małym ogniu, bez przykrycia około godziny.
- Dodać ocet, doprawić solą i cukrem, a następnie dusić, co jakiś czas mieszając aż całość lekko zgęstnieje. Na koniec dodać podsmażoną paprykę, ewentualnie doprawić i jeszcze trzymać na ogniu przez jakiś czas.
- Gorący sos nakładać do wymytych słoiczków, zakręcać. Jeśli sos będzie przeznaczony do spożycia w najbliższym czasie wystarczy słoiczki z gorącym sosem obrócić do góry dnem. Jeśli ma być przechowywany dłużej, słoiki trzeba zapasteryzować.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
7 komentarzy
bardzo ciekawy przepis. chętnie bym spróbowała takiego chutneyu 😉
Uwielbiam chutney-e Twój zapowiada pysznie 🙂
Bardzo lubię chutneye chociaż nie znam zbyt wielu przepisów na nie chętnie wypróbuję Twój 🙂
Lubię chutney, ten przepis też przypadł mi do gustu!
fajny przepis i smakowity dodatek:)
pomidor i jabłko to moj ukochany duet!
Smakowity chutney. Bardzo ciekawe zestawienie smaków :).