Uwielbiam takie proste do przygotowania obiady. Moja mama była specjalistką od takich mieszanek na jednogarnkowe dania z użyciem mrożonych warzyw. Potrawka z kiełbasy i mrożonki, zaprawiona śmietaną pojawiała się nieraz na niedzielnych rodzinnych śniadaniach. Dzisiaj prezentuję Wam jedną z możliwości na pałki z kurczaka. Ja wykorzystałam Zupę Babuni (marchew, groszek, fasola szparagowa, kapusta brukselska, kalafiory, pietruszka, natka pietruszki), ale możecie taki obiad przygotować wykorzystując ulubiony zestaw warzyw.
SKŁADNIKI:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1 opakowanie Zupy Babuni marki Poltino
- 350 g śmietany 12-18%
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 czubata łyżka ziół prowansalskich lub suszonego tymianku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie przyprawy wymieszaj w dużej misce z jedną łyżką soli. Dodaj pałki z kurczaka i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
- Pałki ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym. Piecz około 45 minut w międzyczasie mieszając je dwa-trzy razy.
- Do miski po kurczaku wlej śmietanę, dodaj płaską łyżeczkę soli oraz mrożonkę. Przełóż do naczynia z kurczakiem i wymieszaj.
- Piecz jeszcze 15-20 minut. Zamieszaj w połowie czasu.
- Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Jeden komentarz
aż mi zapachniało 🙂