Ten sorbet winogronowy to najprostszy i najkrótszy przepis w całej siedmioletniej historii bloga. Jeden składnik, nieco czasu na zmrożenie owoców i gotowe. Wybierajcie dojrzałe owoce, jeśli znajdziecie odmianę bezpestkową sorbet będzie „delikatniejszy”. Pestki dają nieco goryczki, która nam w zupełności nie przeszkadzała. Tyle o przepisie…
Winogrona były jednym z bohaterów 17 numeru magazynu Kocioł. To jeden z dwóch moich przepisów z wykorzystaniem winogron. Za jakiś czas zaproszę Was na ten drugi, ale jeśli chcielibyście zobaczyć go już teraz, polecam lekturę Kotła. Dla zaostrzenia apetytu podrzucam inne propozycje winogronowe z tego działu:
- Dietetyczne serniczki z chia i winogoronami
- Kurczak w winogronach
- Kuleczki serowe
- Koreczki
- Winogrona z gorgonzolą
- Sałatka z winogronami i serem z niebieską pleśnią
- Tartaletki z kremem winogronowym i winogronami
- Tort winogronowy
Jeśli chcielibyście je zobaczyć, klikajcie w 17 numer.
SKŁADNIKI:
- 1 kg zmrożonych białych winogron
PRZYGOTOWANIE:
- Winogrona przełóż do misy malaksera.
- Zmiksuj, podaj schłodzone.