Oto przepyszna pasta z pieczonej dyni, którą możecie wykorzystać do smarowania pieczywa, ale też podać z tortillą, słupkami warzyw czy krakersami. Punktem wyjściowym do ogarnięcia tego przepisu były pasty z Jadłonomii. Moja łączy, tak jak u Marty, pieczoną dynię z masłem orzechowym i pomidorami suszonymi z wyrazistym smakiem i charakterem kaparów. Jest przepyszna, lekka, ale bardzo odżywcza.
SKŁADNIKI -PASTA ZZ PIECZONEJ DYNI:
- 1 mała dynia Hokkaido
- 1/2 szkl. masła orzechowego
- 1/2 szkl. suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 1-2 łyżki kaparów
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz kajeński
- zalewa z pomidorów
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń stwardniałe końcówki.
- Połówki dyni ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego do temperatury 180-190°C piekarnika. Piecz około 30 minut. Lekko przestudź, a następnie usuń pestki i poodcinaj fragmenty przypieczonej skórki oraz wszystkie stwardnienia na skórce.
- Dynię wraz z pomidorami, kaparami i czosnkiem przełóż do malaksera, TM lub innego naczynia miksującego. Możesz użyć również blendera. Zmiksuj na pastę, możesz zostawić lekkie grudki.
- Dodaj masło orzechowe, mieszamy lub ponownie zmiksuj i dopraw do smaku. Jeśli pasta będzie zbyt sucha dodaj odrobinę zalewy olejowej z pomidorów.
Pasty do chleba, to coś co uwielbiamy. Mam ich całkiem sporo w swojej kolekcji.
Jeden komentarz
Wygląda rewelacyjnie! Na pewno przygotuję taką w domu.