Pyszny makaron z sosem dyniowym, doprawiony odrobiną czosnku oraz szałwii.
Prosto, szybko i niezwykle aromatycznie. Bałam się, że nie zdążę, ale udało się i kolejny mój przepis startuje w konkursie „Makaronowe Inspiracje Lubelli” – tutaj więcej informacji o konkursie.
SKŁADNIKI:
- 40 dkg ulubionego makaronu (u mnie gniazda wstążki nr 50 firmy Lubella)
- kilkanaście listków świeżej szałwii
- 4 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 3 (jeśli ktoś lubi można więcej) ząbki czosnku
- 25 dkg serka mascarpone
- 2 szklanki purre z dyni*
- parmezan do podania
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
* Ja wykorzystałam dynię upieczoną poprzedniego dnia.
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotki drobno posiekać, czosnek rozgnieść.
- Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Część wody zachować – przyda się aby rozrzedzić sos.
- Na rozgrzanej oliwie obsmażyć listki szałwii, wyjąć je i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Na patelnię wsypać pokrojoną szalotkę, oprószyć lekko solą i zeszklić ją. Dodać czosnek i chwilę razem smażyć.
- Dodać purre z dyni i mascarpone, doprawić i smażyć na wolnym ogniu kilka minut.
- Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, jeśli będzie zbyt gęste można dolać wody z gotowania makaronu.
- Makaron z sosem dyniowym przed podaniem posypać startym parmezanem i dodać listki szałwii (pokruszone lub w całości).
Jeden komentarz