WSTĄŻKI Z KREMEM DYNIOWO-SZAŁWIOWYM

Makaron z sosem dyniowym

Pyszny makaron z sosem dyniowym, doprawiony odrobiną czosnku oraz szałwii.

Prosto, szybko i niezwykle aromatycznie. Bałam się, że nie zdążę, ale udało się i kolejny mój przepis startuje w konkursie „Makaronowe Inspiracje Lubelli” – tutaj więcej informacji o konkursie.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg ulubionego makaronu (u mnie gniazda wstążki nr 50 firmy Lubella)
  • kilkanaście listków świeżej szałwii
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 3 (jeśli ktoś lubi można więcej) ząbki czosnku
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 2 szklanki purre z dyni*
  • parmezan do podania
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

* Ja wykorzystałam dynię upieczoną poprzedniego dnia.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szalotki drobno posiekać, czosnek rozgnieść.
  2. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Część wody zachować – przyda się aby rozrzedzić sos.
  3. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć listki szałwii, wyjąć je i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Na patelnię wsypać pokrojoną szalotkę, oprószyć lekko solą i zeszklić ją. Dodać czosnek i chwilę razem smażyć.
  5. Dodać purre z dyni i mascarpone, doprawić i smażyć na wolnym ogniu kilka minut.
  6. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, jeśli będzie zbyt gęste można dolać wody z gotowania makaronu.
  7. Makaron z sosem dyniowym przed podaniem posypać startym parmezanem i dodać listki szałwii (pokruszone lub w całości).
Makaron z sosem dyniowym
Makaron z sosem dyniowym

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz