Porządkując to co od kilkunastu miesięcy było nieuporządkowane, wygrzebuję takie oto perełki. Przed rokiem dane mi było pracować z cudowną osobą, która była autorką i pomysłodawczynią tego przepisu. Jej jaglanka z bakaliami w oryginalnej wersji została przeze mnie nieco przerobiona i tak oto powstała ta mega prosta receptura na pyszne i zdrowe śniadanie.
Kasia, dziękuję Ci za mnóstwo inspiracji…
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody plus ilość do płukania
- 1/4 szklanki orzechów
- 1/4 szklanki migdałów
- kilka daktyli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- świeże owoce do podania – maliny, truskawki, porzeczki
- opcjonalne miód, ksylitol lub cukier do dosłodzenia
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę wysyp na gęste sitko i płucz pod bieżącą wodę, aż woda nie będzie przejrzysta.
- Zalej kaszę wodą i gotuj ją 10 minut pod przykryciem.
- Przełóż do dwóch misek, dodaj posiekane bakalie oraz migdały i wymieszaj.
- Polej jogurtem naturalnym, dodaj świeże owoce i podawaj