Taka prażona cebulka powstała do osiemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kocioł. Tym razem przedstawiliśmy czytelnikom dwóch bohaterów – suszone owoce oraz królową jesieni, cebulę. Na łamach numeru znajdziecie mnóstwo przepisów z bohaterami numeru oraz pomysły na śniadanie do łóżka. Jeśli jeszcze nie widzieliście tego jesienno-zimowego numeru – polecam.
SKŁADNIKI:
- 4 duże cebule
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ l oleju do smażenia
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę 5–7 mm.
- Dodaj czubatą łyżeczkę soli i wymieszaj, rozdzielając łuski.
- Przełóż do zamykanego pojemnika lub do worka, dodaj mąkę i dokładnie potrząsaj tak, aby obtoczyć kostki cebuli.
- W wysokim rondlu rozgrzej olej. Niewielkimi porcjami smaż cebulę na złoty kolor.
- Wyciągaj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
- Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i tam przełóż odsączoną cebulkę.
- Rozgrzej piekarnik do 100°C. Włącz funkcję termoobiegu, wstaw blaszkę z cebulą i suszy przy lekko uchylonych drzwiach 30–35 minut.
- Gotową cebulkę przełóż do szczelnie zamykanych słoiczków.