Kiedy zapomnę nastawić zakwas na chleb i nagle rano okazuje się, że w chlebaku pustka trzeba sobie radzić takimi zastępcami… Pieczony omlet z cukinią, czy frittata jak kto woli w sezonie letnim dość często ląduje na naszym stole. Można go wzbogacać różnymi dodatkami, polecam kozi serek, który rewelacyjnie komponuje się z cukinią lub boczek, który doda daniu siły mięsa :).
SKŁADNIKI:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 jajek
- 250 g serka ricotta
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
- Cukinię opłucz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek na cienkie plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, oprósz solą i na wolnym ogniu zeszklij ją. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Dodaj startą cukinię, dopraw solą i smaż tak aby nadmiar płynu odparował.
- Patelnię zdejmij z ognia i odstaw na chwilę aby lekko ostygło. Dodaj ricottę i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Oddziel żółtka od białek.
- Z białek ubij sztywną pianę pod koniec ubijania dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz po jednym żółtku.
- Pianę wymieszaj z przestudzoną podsmażoną cukinią.
- Masę wyłóż do blaszki (tortownica lub zwykła prostokątna).
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz 12-15 minut.
Spodobał Ci się ten przepis — zobacz tez ten.