Niedawno przedstawiłam Wam przepis na zupę na bazie gotowej mrożonki. Sama byłam nią zachwycona, więc wiedziałam, że będzie kolejna edycja. Tym razem prezentuję równie szybką do zrobienia i równie smaczną. Zupa z kurkami na bazie kremu z białych warzyw z dodatkiem chipsów z boczku. Kilkanaście minut i gotowe…
Zobacz też wersję takiej zupy z dodatkiem ryby – klik.
SKŁADNIKI:
- 8-10 plastrów surowego wędzonego boczku
- 250 g kurek
- 1 szalotka
- 1-2 łyżki masła
- 2 opakowania zupy Krem z białych warzyw marki Poltino
- sól, świeżo mielony pieprz
- świeży tymianek do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Oczyść kurki. Większe grzyby przekrój na mniejsze kawałki.
- Obierz i pokrój w drobną kostkę szalotkę
- Plastry boczku ułóż na rozgrzanej patelni grillowej. Smaż z obu stron aby wytopić tłuszcz. Chipsy ułóż na ręczniku papierowym.
- Przełóż porcje zupy do garnka, zalej wodą (około 2/3 szklanki). Podgrzewaj na wolnym ogniu do zagotowania. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Masło rozgrzej na patelni. Dodaj szalotkę, oprósz solą i zeszklij ją.
- Do szalotki dodaj kurki i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Zupę podawaj z kurkami i chipsami z boczku. Wierzch posyp świeżym tymiankiem.