Zapraszam Was dzisiaj na przepyszny omlet z boczniakami królewskimi. To pierwszy z publikowanych przeze mnie przepisów, które przygotowałam do 24 numeru Magazynu KOCIOŁ. Bohaterami tego numeru są maliny i boczniaki, które właśnie wykorzystałam w tym daniu. Jeśli jeszcze nie widzieliście świeżego numeru – serdecznie zapraszam – numer jest piękny i letni, a okładka oszałamiająca. Polecam też fajne artykuły, wywiad z naszą koleżanką Asią Aniszczyk oraz wyprawę do Raju Pstrąga, do Dominika i Asi.
Lubisz omlety? Jeśli tak – zobacz moje inne propozycje.
SKŁADNIKI NA OMLET Z BOCZNIAKAMI:
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 boczniak królewski
- łyżeczka masła
- posiekany szczypiorek do podania
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Boczniaka oczyść a potem pokrój wzdłuż w plastry.
- Na małej patelni rozgrzej masło i na wolnym ogniu usmaż plastry boczniaka.
- Jaja roztrzep z mlekiem i szczyptą soli. Wylej na podsmażone boczniaki.
- Kiedy spód zacznie się ścinać, podnoś omlet lekko widelcem i przechylaj lekko patelnię aby surowa masa mogła wlać się pod spód.
- Obróć omlet podrzucając go do góry lub korzystając z pomocy talerza i po chwili zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
Przed podaniem posyp omleta świeżo mielonym pieprzem oraz szczypiorkiem. Podaj z ulubionym pieczywem i opcjonalnie z warzywami, na przykład sałatką z pomidorów.
Jeden komentarz
Wygląda doskonale! Dokładnie tak, jak śniadanie robione i jedzone w stylu slow, którym można podzielić się z najbliższymi, siedząc na dużym tarasie. A coś takiego lubimy najbardziej! 🙂