Inspiracją do zrobienia tych pieczarek był przepis z familycircle.com. Przepis dość długo dojrzewał do przetestowania, ale zawsze jakoś nigdy nie było okazji. Jednak kiedy na ostatnich zakupach zobaczyłam na półce sklepowej wielkie pieczarki, wiedziałam, że wylądują w naszym piekarniku nadziane masą szpinakową. Efekt był naprawdę cudny, pieczarki zapiekane, nadziewane szpinakiem i fetą, to idealna propozycja na kolację lub lekki obiad.
SKŁADNIKI PIECZARKI ZAPIEKANE:
- 8 dużych pieczarek
- 500 g mrożonego szpinaku w liściach
- opakowanie sera feta (lub podobnego typu)
- 4-6 ząbków czosnku
- oliwa
- sól
- 70-100 g żółtego sera, do zapieczenie
PRZYGOTOWANIE:
- Szpinak wcześniej rozmrozić, wyłożyć na sitko i lekko odcisnąć i odsączyć. Pieczarki oczyścić, nóżki odkroić i odłożyć*. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ser żółty pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć czosnek, oprószyć go solą i chwilę smażyć. Kiedy czosnek się zeszkli dodać szpinak, oprószyć solą i smażyć chwilę, tak aby odparować nadmiar wody. Zdjąć z ognia a następnie dodać rozdrobnioną fetę i opcjonalnie doprawić solą.
- Blaszkę posmarować oliwą, ułożyć pieczarki, następnie do kapeluszy rozłożyć szpinak z fetą.
- Piec w temperaturze 200 stopni C około 30 minut. Po tym czasie na wierzch pieczarek posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze kilka minut (w tym ostatnim etapie można włączyć termoobieg).
*można podsmażyć je z cebulką i zużyć do innej potrawy
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
Szpinak i pieczarki? Uwielbiam! W połączeniu z serem musi być niezwykle smakowicie 🙂 Pozdrawiam!
Jejku, to połączenie musi być niezwykle smakowite! Przepis zachowam i postaram się jak najszybciej wypróbować;) Pozdrawiam!
Genialne, wreszcie wiem jak wykorzystać pojawiające się co jakiś czas pieczarki wielkości przeciętnego beretu 😀 Świetny przepis!
Danie wyborne. Robiłam już wcześniej, a ostatnio postanowiłam przygotować na kolacje ze znajomymi. Palce lizać:)