PIERNICZKI Z MIGDAŁAMI

Pierniczki z migdałami

Pierniczki z migdałami, które nie potrzebują długiego leżakowania – wystarczy kilka godzin w lodówce. Jeśli zapomnieliście o wcześniejszym przygotowaniu ciasta, wypróbujcie właśnie ten przepis. Na mące pszenno-żytniej, z dodatkiem zmielonych migdałów. Są twarde, ale na tyle kruche, że można jeść je bezpośrednio po pieczeniu.

SKŁADNIKI:

  • 250 g miodu
  • 250 g brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • 200 g mąki żytnej chlebowej (typ 720)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Mąki razem z sodą i kakao przesiej do miski. Dodaj przyprawę do piernika oraz migdały.
  2. Masło rozpuść z cukrem i miodem. Lekko przestudź i dodaj do miski z mąką.
  3. Dodaj jajko i wyrób ciasto.
  4. Zawiń w folię i odstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
  5. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 3 milimetrów. Wycinaj dowolne kształty, układaj na blaszce wyłożonej papierem lub silikonową podkładką.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut, powinny mieć lekko złoty kolor.

PROPOZYCJA PODANIA:
Pierniczki z migdałami możesz ozdobić gotowymi pisakami, rozpuszczoną czekoladą lub domowym lukrem (tutaj przepis), wykończyć bakaliami, kolorowymi posypkami czy drobnymi cukiereczkami.

Więcej przepisów na pierniczki…

Zobacz także...

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *