PIERNICZKI Z MIGDAŁAMI

Pierniczki z migdałami

Pierniczki z migdałami, które nie potrzebują długiego leżakowania – wystarczy kilka godzin w lodówce. Jeśli zapomnieliście o wcześniejszym przygotowaniu ciasta, wypróbujcie właśnie ten przepis. Na mące pszenno-żytniej, z dodatkiem zmielonych migdałów. Są twarde, ale na tyle kruche, że można jeść je bezpośrednio po pieczeniu.

SKŁADNIKI:

  • 250 g miodu
  • 250 g brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • 200 g mąki żytnej chlebowej (typ 720)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Mąki razem z sodą i kakao przesiej do miski. Dodaj przyprawę do piernika oraz migdały.
  2. Masło rozpuść z cukrem i miodem. Lekko przestudź i dodaj do miski z mąką.
  3. Dodaj jajko i wyrób ciasto.
  4. Zawiń w folię i odstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
  5. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 3 milimetrów. Wycinaj dowolne kształty, układaj na blaszce wyłożonej papierem lub silikonową podkładką.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut, powinny mieć lekko złoty kolor.

PROPOZYCJA PODANIA:
Pierniczki z migdałami możesz ozdobić gotowymi pisakami, rozpuszczoną czekoladą lub domowym lukrem (tutaj przepis), wykończyć bakaliami, kolorowymi posypkami czy drobnymi cukiereczkami.

Więcej przepisów na pierniczki…

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz