Pierniczki z migdałami, które nie potrzebują długiego leżakowania – wystarczy kilka godzin w lodówce. Jeśli zapomnieliście o wcześniejszym przygotowaniu ciasta, wypróbujcie właśnie ten przepis. Na mące pszenno-żytniej, z dodatkiem zmielonych migdałów. Są twarde, ale na tyle kruche, że można jeść je bezpośrednio po pieczeniu.
SKŁADNIKI:
- 250 g miodu
- 250 g brązowego cukru
- 150 g masła
- 100 g zmielonych migdałów
- 200 g mąki pszennej (typ 650)
- 200 g mąki żytnej chlebowej (typ 720)
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Mąki razem z sodą i kakao przesiej do miski. Dodaj przyprawę do piernika oraz migdały.
- Masło rozpuść z cukrem i miodem. Lekko przestudź i dodaj do miski z mąką.
- Dodaj jajko i wyrób ciasto.
- Zawiń w folię i odstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 3 milimetrów. Wycinaj dowolne kształty, układaj na blaszce wyłożonej papierem lub silikonową podkładką.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut, powinny mieć lekko złoty kolor.
PROPOZYCJA PODANIA:
Pierniczki z migdałami możesz ozdobić gotowymi pisakami, rozpuszczoną czekoladą lub domowym lukrem (tutaj przepis), wykończyć bakaliami, kolorowymi posypkami czy drobnymi cukiereczkami.
Więcej przepisów na pierniczki…
Jeden komentarz
Musiały smakować wyjątkowo 🙂