Może zamiast kolacji taki deserek?
Zapieczony rabarbar z kruszonką z migdałów i cukru trzcinowego.
SKŁADNIKI NA RABARBAR:
- 40 dkg rabarbaru
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĘ:
- 1/2 szklanki migdałów
- 2 łyżki cukry trzcinowego
- 5 dkg mocno schłodzonego masła
- Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do rondla wlej wodę, dodaj cukier i rabarbar. Duś kilka minut do redukcji płynu.
- Rabarbar rozłóż w kokilkach.
- Składniki kruszonki zmiksuj w malakserze lub dokładnie posiekaj.
- Rabarbar posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 15 minut do zezłocenia kruszonki.
Taki rabarbar z kruszonką możesz podać z gałką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
2 komentarze
ta migdałowa kruszonka jest świetna 🙂
deser idealny! no i te kokilki jakie urocze 🙂