W moim domu na wigilię przygotowywało się jedne, jedyne pierogi. Były to pierogi z kapustą i grzybami. Oczywiście obok zawsze były uszka do barszczu, ale innych pierogów nikt na stół nie stawiał. Nie było ruskich, bo dla dzieci… Od kiedy pamiętam zawsze jedliśmy grzyby i zawsze one nam smakowały.
Ten przepis to takie szukanie smaków. To sprawdzanie tego co inni gotują. Suszone owoce, miód, pierogi… Wszystkie te słowa kojarzą się z wigilią. Pierogi z suszonymi, a często wędzonymi, śliwkami są tradycyjnym wigilijnym daniem w wielu domach, zwłaszcza w południowo-wschodniej Polsce.
Suski z Sechny
Tradycja suszenia śliwek w okolicach Sechny sięga dawnych czasów. W dokumentach z XVIII wieku podana jest informacja o sadzie z 310 śliwami. Jedzono je nie tylko jako świeże owoce tuż po zbiorach – były kiszone, suszone oraz przerabiane na powidła.
Według legendy, na pomysł suszenia śliwek wpadł miejscowy proboszcz, który wymyślił nietypową formę zadośćuczynienia za grzechy. Kazał swoim parafianom sadzić drzewka owocowe, z których najlepiej rosły właśnie śliwy. Pomysł miejscowym bardzo się podobał i wierni chętnie sadzili drzewka. Problem jednak pojawił się po zbiorach – dojrzałe owoce były pędzone i produkcja śliwowicy nie bardzo spodobała się księdzu. Aby ukrócić pijaństwo we wsi, padła dyspozycja, nakazująca suszenie śliwek dymem, tak przerobionych owoców nie można było wykorzystać do produkcji alkoholu.
Obecnie w okolicach Sechny znajduje się 677 działających suszarni a śliwki stanowią 23% wszystkich rosnących tu drzew owocowych. Od 2001 r. w miejscowości Dobrociesz organizowane jest Święto Suszonej Śliwki, podczas którego można spróbować między innymi najważniejszego przysmaku lokalnej kuchni, czyli wigilijnych pierogów z suską.
Informacje pochodzą ze strony trzyznakismaku.pl. W mojej wersji „okraszone” prażonymi w maśle i miodzie płatkami migdałów… Polecam – domownikom bardzo smakowało.
SKŁADNIKI NA PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI:
FARSZ:
- 250 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka wody
- Śliwki przełóż do rondelka, zalej wodą i dodaj miód. Gotuj na wolnym ogniu do zredukowania nadmiaru wody. Rozetrzyj widelcem owoce, pozostaw do ostudzenia.
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ok. 170 ml gorącej wody
- Wyrób gładkie ciasto pierogowe.
- Porcję ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, wycinaj kółka i nakładaj farsz, następnie składaj na pół i dokładnie sklej brzegi. Możesz ozdobić falbanką.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyciągaj łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu.
DO PODANIA:
- 3 łyżki masła klarowanego (ewentualnie zwykłego)
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek migdałów w płatkach
- Na małej patelni rozpuść masło z miodem, wymieszaj, a na koniec wsyp płatki i delikatnie je zrumień.
- Pierogi podaj na ciepło, polane masłem z migdałami.