Kolejne pizzowe spotkanie za nami. Od kiedy staliśmy się posiadaczami kamienia do pieczenia, powtarzamy takie nasiadówki bardzo często. Tutaj (klik) możecie poczytać więcej o standardowym cieście oraz o pieczeniu na kamieniu.
Dzisiaj przedstawiam Wam wersję ciasta na mące gryczanej, z minimalną ilością cukru, który zdaniem moich rodzinnych chemików, podczas reakcji z drożdżami zamienił się w alkohol. Na pewno nie jest tak idealna jak ta pszennej, ale każdy kto nie może jeść pszenicy wie o co chodzi…
SKŁADNIKI NA CIASTO – PIZZA NA MĄCE GRYCZANEJ:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- ok. szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- dodatkowo oliwa do naoliwienia miski, posmarowania blaszki i posmarowania ciasta
- Drożdże wymieszaj z cukrem, dwiema łyżkami mąki i połową szklanki wody. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- Do zaczynu dodaj resztę mąki, oliwę oraz sól. Wodę dodawaj stopniowo. Wyrób ciasto, najlepiej robotem z hakiem gdyż ciasto jest bardzo lepkie i nie zagniata się tak jak z mąki pszennej. Nie ma ona glutenu i przez to nie wytwarza się tzw. siatka glutenowa.
- Ciasto przełóż do naoliwionej miski, następnie przykryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wyłóż na naoliwioną blaszkę (u mnie 30×30), posmaruj oliwą i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto posmaruj sosem, wyłóż dodatki, posyp serem
- Piecz w temperaturze 220 stopni C około 20 minut.
SOS POMIDOROWY:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki wody
- płaska łyżeczka suszonej oliwy
- sól do smaku
- Czosnek rozetrzyj. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą.
10 komentarzy
Cudowna pizza!
I do tego zdrowa – nawet gdyby znalazłaby się tam tona sera żółtego, to i tak uważam, że byłby to pełnowartościowy posiłek 😀
Fantastyczny pomysł na pizze 🙂
Witam,zrobilam ta pizze wyszla bardzo fajna :).POLECAM
A można pominąć punkt 3. i przejść od razu do 4-go? 🙂 Właśnie drożdże pracują i nie wiem, czy zdążę z otrzymaniem odpowiedzi. Cokolwiek wyjdzie i tak bardzo dziękuję za przepis 🙂 pozdrawiam serdecznie!
ciasto powinno podrosnąć 🙂
Bardzo smakowało. pomimo że przypaliłam 😉
Dziękuję! Świetny przepis!
Trudno znaleźć przepisy na dobre bezglutenowe ciasto z jednej mąki, także to ciasto to odkrycie!
Zgadzam się, że wcale ciasto nie musi wyrastać najpierw w misce, a potem w blaszce! Oczywiście, że „ciasto powinno podrosnąć”, ale może wyrastać od razu w/na blaszce. Często tak robię i nie ma różnicy 🙂
U mnie ciacho gryczane nie wyrasta , jedynie się spulchnia i napowietrza w środku , jak się przyłoży ucho to słychać jak musuje. Pizza jak najbardziej ok.