Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym twarożkiem. Doprawiona tartym chrzanem, który świetnie komponuje się z łososiem. Bez mąki, bardzo lekka, bardzo efektowna i niezwykle smaczna.
Taką roladę miałam zapisaną jako „do zrobienia” od bardzo, bardzo dawna. Jakoś tak brakowało bodźca… Ale w końcu mam i ja.
Przepis podpatrzony na tej słowackiej stronie.
SKŁADNIKI:
- 150 g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 50 g sera żółtego
- 200 g wędzonego łososia
- 300 g kremowego twarożku
- 2 łyżki startego chrzanu
- sól
- Szpinak drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Pod koniec dodaj szczyptę soli oraz żółtka.
- Dodaj posiekany szpinak i starty ser i delikatnie wymieszaj.
- Dużą blaszkę (u mnie 25 na 40 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz 12-15 minut do delikatnego zezłocenia brzegów ciasta.
- Blaszkę wyjmij z piekarnika, odstaw ciasto do ostudzenia.
- Serek wymieszaj z chrzanem, łososia posiekaj lub potnij na cienkie plasterki.
- Serek rozsmaruj równomiernie na cieście. Wyłóż łososia zostawiając 2 centymetrowy rant wzdłuż jednego dłuższego boku. Zawiń dość ciasno roladę, podczas zawijania usuwaj delikatnie papier. Zawijanie zacznij od boku z łososiem.
- Roladę zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin (przynajmniej 2-3 godziny) do lodówki.
- Gotową roladę pokrój w centymetrowe plasterki, podaj.