Na talerzu dzisiaj ląduje kokosowy krem z jarmużu oraz zielonego groszku. Takie zieloności mi się dzisiaj urodziły… To tak na odstraszenie wichury i deszczu… Na przełamanie zieloności – mieszanka owoców morza.
SKŁADNIKI:
- 25 dkg liści jarmużu
- 25 dkg zielonego groszku
- 25 dkg mieszanki owoców morza lub samych krewetek koktajlowych
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 2 łyżki oleju
- sól
- Jarmuż opłucz, usuń łodyżki.
- Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Dodaj pastę curry oraz roztarty czosnek.
- Wrzuć jarmuż, oprósz solą i smaż chwilę, aż liście zmiękną.
- Dodaj groszek, zalej bulionem i gotuj ok. 5 minut.
- Zmiksuj blenderem, dodaj mleko kokosowe. Po zagotowaniu wrzuć przepłukaną na sicie mieszankę owoców morza. Gotuj 5 minut.
- Podawaj z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem sojowym.