PLACKI Z KURCZAKA I WŁOSZCZYZNY

Przepis na te placki z kurczaka zawdzięczam Eli, z którą dane było mi pracować w jednej z wrocławskich restauracji. Pokochałam te placki od pierwszego wejrzenia, a raczej ugryzienia. Każda próba wprowadzenia diety była nikczemnie niszczona gdy pojawiały się te może niepozorne, ale uwierzcie obłędne w smaku krążki. Najlepiej komponowały się podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Moje nie wyszły tak idealne, ale dały radę…

SKŁADNIKI:

  • opakowanie włoszczyzny marki Poltino
  • 300 g piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 100 g żółtego sera startego na wiórki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

do podania proponuję sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa przełóż na sitko i odstaw do rozmrożenia.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w 1,5 centymetrową kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  4. Dodaj żółtka, mąkę, pokrojoną pierś kurczaka, ser żółty oraz odsączone z wody warzywa.
  5. Wsyp łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Na dużej patelni rozgrzej olej. Na próbę wyłóż pierwszy placek aby sprawdzić czy nie będzie się rozpadać podczas przewracania. Jeśli tak się stanie dodaj więcej mąki.
  8. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  9. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz