Przepis na te placki z kurczaka zawdzięczam Eli, z którą dane było mi pracować w jednej z wrocławskich restauracji. Pokochałam te placki od pierwszego wejrzenia, a raczej ugryzienia. Każda próba wprowadzenia diety była nikczemnie niszczona gdy pojawiały się te może niepozorne, ale uwierzcie obłędne w smaku krążki. Najlepiej komponowały się podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Moje nie wyszły tak idealne, ale dały radę…
SKŁADNIKI:
- opakowanie włoszczyzny marki Poltino
- 300 g piersi kurczaka
- 3 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 100 g żółtego sera startego na wiórki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
do podania proponuję sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa przełóż na sitko i odstaw do rozmrożenia.
- Pierś z kurczaka pokrój w 1,5 centymetrową kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Dodaj żółtka, mąkę, pokrojoną pierś kurczaka, ser żółty oraz odsączone z wody warzywa.
- Wsyp łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Na próbę wyłóż pierwszy placek aby sprawdzić czy nie będzie się rozpadać podczas przewracania. Jeśli tak się stanie dodaj więcej mąki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jeden komentarz
Ile ja się naszukałam takiego przepisu! E. je uwielbia!