Pierogi z gęsiną to moja propozycja wykorzystania resztek rosołowych…
Kiedy ugotujemy taki cudowny bulion na porcjach rosołowych z gęsi, otrzymujemy to do czego się zabraliśmy, oraz sporo „odpadów” w postaci ugotowanego mięsa oraz warzyw.
Wykorzystać można je w rozmaity sposób. Można po prostu je zjeść, jednak u nas najczęściej wykorzystane są do przygotowania kolejnego dania. Świetnym rozwiązaniem jest choćby taki pasztet. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie farszu do pierogów…
To kolejny z przepisów, który przygotowałam do rozdziału na temat gęsiny w trzecim numerze Kotła (klik).
SKŁADNIKI NA PIEROGI Z GĘSINĄ:
FARSZ:
- 400 g ugotowanego mięsa gęsiego razem z podrobami
- 1 marchew z gotowania bulionu
- 1 pietruszka z gotowania bulionu
- 1 cebula
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu.
- Pozostałe składniki przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie połącz z podsmażoną cebulą i jajkiem. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- około 170 ml gorącej wody
- Wyrób gładkie ciasto pierogowe.
- Porcję ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, wycinaj kółka i nakładaj farsz, następnie składaj na pół, dokładnie sklej brzegi i ozdób falbanką.
- Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Wyciągnij łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu.
- Podawaj z podsmażoną cebulką.