Wolno pieczone mięso gości w naszej kuchni bardzo często. Najczęściej wybieram do pieczenia udziec indyczy lub wieprzowinę, piekę porcję mięsa w niskiej temperaturze, a potem mamy rewelacyjny obiad lub dodatek do tortilli czy kanapek.
Indyk szarpany jest moim ulubionym – jest smaczny i zdrowy, a podany w takiej wersji świetnie sprawdzi się na duży rodzinny obiad lub imprezę.
SKŁADNIKI NA PIECZONEGO INDYKA:
- 1,2 kg udźca z indyka
- 2 łyżki musztardy (dowolna)
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- Musztardę, miód oraz sos sojowy dokładnie wymieszaj.
- Mięso natrzyj marynatą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Ja używam garnka żeliwnego z pokrywką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90-100 stopni C.
- Piecz pod przykryciem 6-7 godzin.
- Odstaw przykryte naczynie, tak aby mięso zbytnio nie przestygło
- Upieczone mięso powinno ładnie się rozdzielać. „Szarp” je dwoma widelcami nabierając również powstały „sos”.
SKŁADNIKI NA DANIE:
- 3-4 bataty
- 1/2 l gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 długie ogórki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- olej
- Bataty dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż na pół i ponacinaj miąższ w kratkę. Skrop olejem, oprósz solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 1,5 godziny. Bataty powinny dać się rozgnieść
- W tym czasie przygotuj sos. Ogórki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, oprósz solą i po chwili odciśnij nadmiar wody.
- Czosnek obierz i rozetrzyj z solą. Wymieszaj jogurt z czosnkiem i odciśniętymi ogórkami. Dopraw solą.
- Bataty delikatnie „rozpłaszcz” ugniatając łyżką. Na wierzch kładź szarpane mięso (patrz punkt 6 przepisu na pieczonego indyka).
- Podaj z sosem jogurtowym.