Miało być to, ale sypnęło mi się trochę za dużo soli i trzeba było ratować sytuację. Cukinii więcej w domu nie miałam i zamiast placuszków z cukinii i ricotty na obiad zostały wyprodukowane placki ziemniaczane z cukinią, takie trochę w innej odsłonie. Czy to dobrze, czy źle… Te wyszły naprawdę pyszne i podczas popołudniowego i wieczornego podjadania pozostał po nich tylko pusty talerz.
Porcja bardzo duża – wystarczy na obiad dla 6-8 osób.
SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ:
- 4 nieduże cukinie
- 1 kg ziemniaków
- 5 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250 g sera ricotta (może być zwykły twarożek)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki soli
- pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jeśli jest bardzo wodnista, można lekko odcisnąć z nadmiaru płynu.
- Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać, następnie utrzeć tak jak na placki ziemniaczane.
- Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni placki można odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Placki podawać ze śmietaną lub gęstym jogurtem.
3 komentarze
nie przepadam za plackami ziemniaczanymi, ale ten przepis jest kuszący
a ja uwielbiam placki ziemniaczane i to właśnie podawane ze Śmietaną!
Tęsknię za takimi…
Dawno nie jadłam.
Pyszne!