Mocno czosnkowa wołowina z pędami bambusa u mnie podana z makaronem z warzywami oraz sałatką z ogórka. Mięso wystarczy wcześniej zamarynować, potem przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem ryżowym czy sojowym.
SKŁADNIKI – WOŁOWINA Z PĘDAMI BAMBUSA:
- 40 dkg chudej wołowiny
- 6 ząbków czosnku
- szklanka pędów bambusa (ze słoiczka lub puszki)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki uprażonego sezamu
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na cieniutkie paseczki.
- Czosnek obrać, 4 ząbki pokroić w cienkie plasterki i dodać do mięsa, zalać wszystko sosem sojowym i odstawić na 2 godziny (lub więcej) do zamarynowania. 2 pozostałe ząbki czosnku rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę.
- Pędy z bambusa opłukać na sitku, odsączyć.
- W woku rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, następnie zmniejszyć ogień dodać osączone pędy bambusa, utarty czosnek i kilka łyżek wody. Dusić kilka minut na wolnym ogniu.
- Mąkę wymieszać ze szklanką wody i dodać do mięsa, gotować chwilę, mieszając. Na koniec, w razie potrzeby można dolać nieco wody lub doprawić sosem sojowym.
- Przed podaniem posypać szczypiorkiem i prażonym sezamem.

Podać z ryżem lub z makaronem na przykład takim.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
dla mnie mięso zawsze musi być z czosnkiem 😀
Wygląda bardzo zachęcająco,uwielbiam bambusa z wołowiną:)zapraszam do siebie na placki z kaszy gryczanej z przepisów kuchni Lidla.